Klasbericht ‘Thema Fruit’

Dag mama’s en papa’s,

 

De komende twee weken werken we rond het thema ‘Fruit’.

 

Eerst gaan we al het fruit waarnemen en hierbij gebruiken we al onze zintuigen: kijken, voelen, ruiken en proeven.  De kleuters zullen verwonderd zijn als ik een appel ook eens op de andere manier doormidden snijd.  Wat ze dan te zien krijgen is wel heel bijzonder 😉  We doen ook een voelspel waarbij de kleuters moeten voelen welk stuk fruit ze in hun handen hebben.  Ze doen dit aan de hand van de vorm en de structuur van de schil.  En natuurlijk gaan we ook proeven van al dat lekkers en maken we heerlijke fruitsla.  We leren ook een stuk fruit omschrijven door het spel ‘Ik zie… ik zie…’.  Onze kleuters omschrijven de vorm en de kleur vb. ‘Ik zie iets lang. Ik zie iets geel.’  De andere kleuters proberen dan te raden om welk stuk fruit het gaat.

 

Er staan ook heel wat andere leerrijke activiteiten op het programma…  In onze klas komt een fruitwinkel.  Voor elk stukje fruit moeten we telkens één centje betalen (één-één-verbinding).  We leren ook het fruit sorteren a.d.h.v. pictogrammen zodat onze winkel netjes blijft.  Onze kleuters leren logisch ordenen (appel in zijn geheel, appel met één hap eruit, appel met meerdere hapjes uit, klokhuis).  We maken appeltjes van plasticine en hangen deze in de boom (begrip ‘veel’) of leggen deze in de mand (begrip ‘weinig’)  A.d.h.v. het spel ‘Eerste boomgaard’ leren we enkele spelregels naleven.  We bekijken een filmpje over de raaf op ons smartboard en komen zo wat meer te weten over de kenmerken van deze vogel.  Onze kleuters maken een opdrachtje rond visuele discriminatie waarbij ze heel goed moeten kijken naar de blaadjes die aan het steeltje van de appel hangen: één blaadje rechts, één blaadje links of twee blaadjes.  En we leren tellen en het getalbegrip 3 herkennen door groepjes (een tros) te maken van telkens 3 bananen.  Onze kleuters bouwen een appel met duploblokken a.d.h.v. een stappenplan.  We gaan deze week ook beeldend aan de slag en creëren een druiventros door te stempelen met onze wijsvinger of een kurken stop.  Onze kleuters kiezen dus zelf of ze hun handen willen vuil maken.

 

Enkele leuke prentenboeken die je kan vinden in de bibliotheek van onze gemeente: ‘Anna eet graag fruit’, ‘Het leven van een appel’ (weetjesboek), ‘De rode appel’, ‘Eten met Fien en Milo’, ‘Het blije boek van banaan’, ‘Mmm… leker!’, ‘Kleine Muis eet de maan’ en ‘Rupsje Nooitgenoeg’.

 

Maandag komen Frokkie en Lola de eerste keer langs met haar koffertje vol nieuwe woordjes: het klokhuis, de schil, de tros, het partje, de raaf (deze vogel komt aan bod in het spel ‘De boomgaard’ van HABA), plakkerig, het snijplankje en de sinaasappel / de appelsien.  Zo maken we ook al eens kennis met een synoniem want voor dat ene stukje fruit bestaan er wel twee woordjes.

 

Ik kijk alvast uit naar deze smaakvolle week…

Belangrijk:
Maandag 30/9 brengen we onze mooiste glimlach mee. De schoolfotograaf komt langs.
Maandag 7/10 lokale verlofdag. Geen school.
Dinsdag 8/10 mogen we genieten van een voorstelling op kindermaat, dit in het Cultuurcentrum Zwaneberg.  De voorstelling zal in de namiddag plaatsvinden onder de begeleiding van juf Marisse.

Groetjes,

 

Juf Els

  • |