Klasbericht ‘Thema kleur en vorm’

Dag mama’s en papa’s,

De komende twee weken werken we in de blauwe klas rond het thema ‘kleuren en vormen’. Tijdens de eerste week werken we vooral rond kleuren, de tweede week komen de vormen aanbod. We beginnen onze subthema’s telkens met een kort poppenspelletje waarbij onze kunstenaar Piet een beetje de kluts kwijt is. Zo kent hij de kleuren niet meer (maar onze kleuters zullen hem wel helpen) en ontdekt hij samen met de kleuters hoe hij nieuwe kleuren ‘tovert’. Daarna mogen onze kleuters zelf aan de slag. Via enkele knutselwerkjes experimenteren ze er op los met de verschillende kleuren. Hierbij vertrekken we steeds vanuit de basiskleuren geel, rood en blauw. Wanneer we wat meer stilstaan bij de kleuren, krijgen we ook hoog bezoek van blauwtje en geeltje. Die wonen met veel in een piep klein huisje… als dat maar goed komt. In week twee krijgen we bezoek van Elmer de lapjesolifant. Meteen een goede start naar ons subthema ‘vierkant’. Met Elmer gaan we in onze klas op zoek naar nog andere vormen (onze andere subthema’s). Dit is bovendien niet de enige les die Elmer ons leert. Zo leert hij ons ook dat iedereen anders mag zijn. Een onderwerp dat zeker niet verloren mag gaan deze week.

Er staan weer heel wat activiteiten op het programma… We leren kleuren sorteren via de Logiset. Dat lijkt makkelijk, maar in week twee komen daar ook de vormen bij. Hierdoor moeten onze kleuters al rekening houden met twee kenmerken. Voor de echte denkers kan er nog een derde kenmerk bijkomen namelijk de dikte of grootte van een voorwerp. Dit is een goede oefening op vele wiskundige begrippen. We leren een patroon verder zetten op basis van kleur en oefenen onze pengreep bij het tekenen van een regenboog. In de boekenhoek staan heel wat leuke zoekboeken rond kleur en vorm. Onze kleuters mogen speuren met loepjes om de kleinste vormen terug te vinden. We maken een opdrachtje rond voorbereidend lezen en spelen een voelspel waarbij we de verschillende vormen moeten onderscheiden van elkaar zonder te kijken. Woorden zoals schuin, recht, gebogen, rond, … zullen we hierbij vaak gebruiken.

Enkele leuke prentenboeken die je kan vinden in de bibliotheek: ‘Louis de kameleon’, ‘Blauwtje en Geeltje’, ‘Driehoek, ‘Van cirkel en vierkant vormen!’, ‘Ontdek de vormen met Floortje en ‘Barbapapa is in vorm’.

Tijdens de eerste week zitten de volgende woorden in het koffertje van Frokkie en Lola: het verfpalet, mengen, de kwast als het synoniem voor verfborstel en tot slot het woordje woud (dat komt voor in het liedje van deze week). De tweede week staan de volgende woorden in de kijker: driehoek, vierkant, cirkel en rechthoek.

Ik kijk alvast uit naar deze kleurrijke weken…

Opgelet:

Nu de dagen korter zijn, denken we aan de veiligheid van onze kindjes. We dragen een fluo – jasje. Om dit te promoten organiseert onze school een echte fluo – verkiezing op 8 november. Meer info volgt via GIMME.

11 November: geen school. Wapenstilstand

Groetjes Juf Els

  • |