Klasbericht thema ‘grootouders’

 

Dag mama’s en papa’s,

 

De komende week werken we rond het thema ‘Grootouders’.  Omdat het ook ‘Voorleesweek’ is hebben we onze grootouders reeds uitgenodigd om een verhaaltje te komen voorlezen in onze klas.  Er staan deze week ook enkele prentenboeken in de kijker:

  • ‘Bij oma en opa’ waarin Jan en zijn grootouders samen een kersentaart maken: Onze kleuters proberen ook de kersjes in de taart te leggen a.d.h.v. een pincet, waarbij ze hun vingers leren buigen en strekken.
  • ‘Het knuffeltje van opa’ waarin opa een poppenwagen maakt voor Belle: Naar aanleiding van dit verhaal leren onze kleuters reeds voorzichtig omgaan met een hamer en spijkers.
  • ‘Anna’s moemoe is dood’: We ontdekken waarom Anna zo verdrietig is en enkele kleuters kunnen misschien reeds hun eigen gevoelens tonen.

 

Tijdens deze week ervaren onze kleuters waarom onze opa’s en oma’s soms een bril nodig hebben en gebruiken een vergrootglas om hele kleine afbeeldingen te bekijken.  Op deze manier wordt ons woordje ‘Het vergrootglas/de loep’ van tijdens het thema ‘Herfst’ nog verder ingeoefend.  We ontdekken dat niet enkel de bomen kaal zijn maar dat sommige opa’s ook kaal zijn. De poppenkamer wordt dit keer verrijkt met handtassen, fototoestellen, tafelkleedjes, theeservies, brillen, bloemen…  En we leren de tafel dekken a.d.h.v. placematjes met een foto van een bord, een beker en bestek.  Zo ervaren onze kleuters reeds dat het mes en de lepel altijd aan de rechterkant van ons bord liggen en het vork altijd aan de linkerkant.  Onze winkel wordt deze week een bakker met lekkere taartjes, gebakjes, koekjes…  De kleuters ontdekken dat ze vroeger een baby waren, dat ze nu een kind zijn en dat ze later eerst mama/papa en dan oma/opa zullen worden.  Ze proberen de prenten dan ook logisch te ordenen tijdens een opdrachtje.  En natuurlijk zullen we de hele week werken aan onze geschenkje voor de grootouders.  Elke kleuter krijgt twee geschenkjes mee naar huis.

 

Maandag komen Frokkie en Lola weer langs met haar koffertje vol nieuwe woordjes: ‘de grootouders’, ‘het pakje/cadeautje/geschenkje’, ‘de tafel dekken’ en ‘het bestek’.  We besteden deze week extra aandacht aan synoniemenen en bovenliggende begrippen.

 

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘Kusjes voor oma, cakejes voor Cas’, ‘Bij oma en opa’, ‘Met opa in het donker’, ‘Met opa op de fiets’, ‘Het knuffeltje van opa’, ‘Het cakje van oma’, ‘Kas bij opa en oma’, ‘Mijn opa is een kampioen’, ‘Anna’s moemoe is dood’, ‘Mijn lieve familie’ en ‘Mijn oma is een superster’.

 

Groetjes juf Els

  • |