Klasbericht ‘thema dokter / ziek zijn’

Beste ouders,

De volgende twee weken werken we rond het thema ‘De dokter’. De kleuters zullen heel wat te vertellen hebben want er waren enkele kleuters ziek de voorbije weken. De eerste week werken we rond het subthema ‘Ziek zijn’ en de tweede week rond het subthema ‘Gewond zijn’. In onze klas komt een wachtzaal met dokterspraktijk voorzien van een ziekenbed, dokterskoffer met attributen, verpleegsterschort en doktersmantel. De winkel wordt omgetoverd tot een apotheek. Aan de hand van het voorschrift dat de kleuters van de dokter krijgen, zullen onze kleuters in de apotheek het juiste medicijn, zalfje, pleister,… moeten gaan halen. Onze kleuters zullen ook de juiste kleur en het juiste aantal medicijnen in de medicijnpotjes moeten stoppen, dit aan de hand van opdrachtkaarten.
We maken een stethoscoop zodat onze kleuters zich thuis nog verder kunnen inleven in het thema. Aan de lichtbak bekijken we enkele röntgenfoto’s. Daarna gaan de kleuters aan de slag om hun eigen röntgenfoto te maken. We tekenen het ik – je van de maand januari en voorzien dit van de nodige rode vlekken en pleisters.
De watertafel zal voorzien worden van spuitjes en druppentellers waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven. Op de automat rijden de ziekenwagens af en aan en we leren ook een kruis vormen met duploblokken, clics, steeknagels,….

Elke week brengen Frokkie en Lola hun koffertje met woordjes mee naar school. De eerste week staan de volgende woorden in de kijker: de dokterspraktijk, de wachtzaal, de thermometer, de stethoscoop en het voorschrift.
De tweede week komen de volgende woorden aan bod: de tongspatel, de pleister, het verband/de windel, de röntgenfoto.

Rond dit thema kan je weer heel wat leuke boekjes vinden in de bibliotheek: ‘Karel in het ziekenhuis’, ‘De dokter’ en ‘De verpleegster’ van Liesbet Slegers; ‘Anna is ziek’ en ‘Anna in het ziekenhuis’ van Kathleen Amant, ‘Kikker is ziek’ van Max Velthuijs.

Voor dit thema mogen jullie ook nog enkele spullen mee naar school brengen. Graag had ik van elke kleuter één lege plastieken fles (cola, water,…) van gekregen. Graag uitgespoeld en zo goed mogelijk gedroogd. We gaan er naar hartenlust mee knutselen.  Lege medicijnendoosjes zijn ook altijd welkom. Zo maken we onze apotheek compleet. Dit alles brengen we mee op vrijdag 24 januari.

Noteer in jullie agenda alvast 12 en 13 maart. Dan is het ouder – en grootouderfeest. We zijn hiervoor reeds in volle voorbereiding. Meer info krijgen jullie binnenkort.

Hopelijk is iedereen topfit om mee te duiken in dit thema.

Groetjes Juf Els

  • |