Rood, geel, blauw … allemaal kleuren!

Dag mama’s en papa’s,

De eerste week na de vakantie werken we in de blauwe klas rond het thema ‘kleuren’. We beginnen onze subthema’s telkens met een kort poppenspelletje waarbij onze kunstenaar Piet een beetje de kluts kwijt is. Zo kent hij de kleuren niet meer (maar onze kleuters zullen hem wel helpen) en ontdekt hij samen met de kleuters hoe hij nieuwe kleuren ‘tovert’. Daarna mogen onze kleuters zelf aan de slag. Via enkele knutselwerkjes experimenteren ze er op los met de verschillende kleuren. Hierbij vertrekken we steeds vanuit de basiskleuren geel, rood en blauw. Wanneer we wat meer stilstaan bij de kleuren, krijgen we ook hoog bezoek van blauwtje en geeltje. Die wonen met veel in een piep klein huisje… als dat maar goed komt.

Er staan weer heel wat activiteiten op het programma… We leren kleuren sorteren via de Logiset. Dit is een goede oefening op vele wiskundige begrippen. We leren een patroon verder zetten op basis van kleur en oefenen onze pengreep bij het tekenen van een regenboog. In de boekenhoek staan heel wat leuke zoekboeken rond kleur en vorm. Onze kleuters mogen speuren met loepjes om de kleinste vormen terug te vinden.

Tijdens deze twee weken zetten we ook onze grootouders in de verf! Onze kleuters ervaren waarom onze opa’s en oma’s soms een bril nodig hebben en gebruiken een vergrootglas om hele kleine afbeeldingen te bekijken.  Via hamertje tik leren onze kleuters voorzichtig omgaan met een hamer en spijkers.  Onze winkel wordt deze week een bakker met lekkere taartjes, gebakjes, koekjes… En natuurlijk zullen we hard werken aan ons geschenkje voor de grootouders.  Elke kleuter krijgt twee geschenkjes mee naar huis.

Enkele leuke prentenboeken die je kan vinden in de bibliotheek:

‘Louis de kameleon’, ‘Blauwtje en Geeltje’, ‘Het cakje van oma’, ‘Kas bij opa en oma’, ‘Mijn opa is een kampioen’, ‘Kusjes voor oma, cakejes voor Cas’, ‘Bij oma en opa’, ‘Met opa in het donker’, ‘Met opa op de fiets’ en ‘Het knuffeltje van opa’.

De woorden die tijdens dit thema in het koffertje van Frokkie en Lola zitten: het verfpalet, mengen, de kwast als het synoniem voor verfborstel en tot slot het woordje woud (dat komt voor in het liedje van deze week).

Wij kijk alvast uit naar deze kleurrijke week…

  • |