Klasbericht thema ‘Sint en Piet’

Dag mama’s en papa’s,

De komende twee weken werken we rond het thema ‘Sint en Piet’.  Er staan weer heel wat leerrijke activiteiten op het programma.  We oefenen nog wat verder op de vormen door het knippen  van vormen om onze stoomboot te versieren (wimpels zijn driehoekig, patrijspoorten zijn rond, geschenkjes zijn vierkantig …).  Er komt een heuse verkleedhoek in de klas vol met leuke spulletjes… een mijter, een mantel, handschoenen, een ring, een staf, een stokpaard, een pietenmuts, een pofbroek, een kraag en een zak.  Tijdens de komende weken zal er ook heel wat gebouwd worden: met de duploblokken maken we een schoorsteen en met de clics vormen we een stoomboot.  Onze spiekpietjes moeten de juiste kleur van kleertjes nog aandoen (broek, trui, muts, schoenen en kraag). We bootsen de voetstappen van het paard na met de cocofoon en ritmestokjes.  Onze kleuters oefenen verder hun schrijfmotoriek door de de staf van Sinterklaas te overtrekken.  En we oefenen enkele ruimtelijke begrippen a.d.h.v. speelgoed: tussen, schuin, op elkaar/in ekaar/onder elkaar, eerste/laatste, omlaag/omhoog…

Tijdens deze weken leren onze kleuters ook zinnen vormen a.d.h.v. het zoekboek ‘Rik en de Sint’.  We kunnen allemaal het zinnetje ‘Ik zie…’ al aanvullen met een persoon of voorwerp al dan niet met een bijvoeglijk naamwoord.  Vanaf nu maken we onze zinnetjes langer door er bij te vertellen waar we dat voorwerp of die persoon zien. bv. ‘Ik zie Zwarte Piet.’ Waar zie je Zwarte Piet? op het dak à ‘Ik zie Zwarte Piet op het dak.’

Maandag brengen Frokkie en Lola nieuwe woordjes mee naar onze klas.  Deze twee weken komen de volgende woorden aan bod: de schoorsteen (boven op het dak), de haard (beneden in de woonkamer), de rode mantel = de kazuifel, het witte kleed = de tabberd, het speelgoed en het snoepgoed.  Bij deze laatste twee verzamelwoorden leren we de kleuters enkele onderliggende begrippen op te sommen.

Tijdens dit thema maken onze kinderen ook kennis met ‘Kaatje Klank’. Kaatje komt vanaf nu wekelijks op bezoek in onze klas. Ze leert onze kinderen klank bewust te worden, rijmen, enkele letters herkennen en nog zoveel meer. Via deze taalmethode zetten we in de tweede kleuterklas flink in op ontluikende geletterdheid. Kaatje is een gekke, spontane meid die de hartjes van onze kleuters snel zal veroveren. Willen jullie meer weten over Kaatje? Neem dan eens een kijkje op www.kaatjeklank.be.

Enkele leuke prentenboeken rond het thema ‘Sint en Piet’ die je kan ontlenen in de bibliotheek van onze gemeente: ‘Sinterklaasje’, ‘Lieve Sinterklaas’, ‘‘Opstaan en kleertjes aan, Spiekpietje’, ‘Pietje Pedro en de mijter van Sint’, ‘Saar en de Sint’, ‘Sint wil op vakantie’ en ‘Sint op komst!’.

Op vrijdag 4 december kan de Sint jammer genoeg niet naar school komen door het coronavirus. Samen met Zwarte Piet heeft hij wel een boodschap voor ons klaar. En ja hoor, de Sint is helemaal mee met zijn tijd, het is een echte videoboodschap.

Wij kijken enorm uit naar deze sfeervolle tijd.

Groetjes,

Juf Linde en juf Els

  • |