Klasbericht thema ‘ridders en kastelen’

Beste ouders,

De volgende twee weken zullen we werken rond het thema ‘Ridders en kastelen’. In onze klas komt een kasteel te staan voorzien van een lange eettafel met gouden bekers, wapenschilden aan de muur en aan de toren hangt de vlag van ons kasteel. Ook andere attributen zoals zwaarden, een ridder kostuum, de kroon van de koning, een prinsessenkleed en een speelpaardje zijn aanwezig. Door gebruik van deze attributen passen de kleuters de nieuwe woordenschat meteen toe. In de bouwhoek zullen er kastelen gebouwd worden aan de hand van een plannetje. Op dit plannetje kunnen onze kleuters aan de hand van cijfers en getalbeelden zien hoeveel torens, poorten, muren en bruggen het kasteel moet tellen. Ze zoeken zelf dit aantal torens, poorten, muren en bruggen bij elkaar om het kasteel te bouwen. De sporthoek wordt omgetoverd tot een ridderschool waar de kleuters een parcours volgen met een paard en ringen aan hun zwaard kunnen rijgen. Onze kleuters zullen deze week ongetwijfeld veel vragen stellen over de riddertijd. Wat draagt een ridder? Mag iedereen zomaar ridder worden? Waarom heeft een kasteel een loopburg? Kan je ook nu nog een ridder worden? Zijn er nog andere verschillen met de tijd van de ridders en de tijd nu?

Op de computer worden filmpjes en verhalen over de riddertijd aangeboden die een antwoord geven op deze vragen. 

We maken een ridderhelm of een hoed voor de jonkvrouwen en een eigen wapenschild. Zo kunnen de kleuters zich helemaal inleven. Op het einde van deze twee weken worden de kleuters tot ridder geslagen.

We leren een zwaard, wapenschild, een kasteel en een harnas vormen met de geoborden, clics en strijkkralen. We tellen de diamanten op de kroon van de koning en vergelijken welke koning de meeste diamanten heeft. Tijdens een schimmenspel leren we ridder Frederik kennen. Ridder Frederik is een erg stoere ridder, alleen is hij een beetje bang in het donker. Hopelijk kunnen de kleuters ridder Frederik helpen.

Ook deze week brengen Frokkie en Lola hun koffertje met woordjes mee naar school. De eerste week staan de volgende woorden in de kijker: ridder, kasteel, zwaard, strijden en vlag.
De tweede week komen de volgende woorden aan bod: harnas, schild, dapper, poort en ophaalbrug.

Rond dit thema kan je weer heel wat leuke boekjes vinden in de bibliotheek: ‘Ridder Riki’ van Guido Van Genechten, ‘De ridder die niet wilde vechten’ van Helen Docherty, ‘De ridderprinses’ van Sam Loman, ‘Wat gebeurt er in het kasteel’ van Brian Lee.

‘Ridders’ van Susan Boshouwers is een informatief boekje over het thema waar je kleuter ongetwijfeld een antwoord zal vinden op vragen over het thema. ‘Joehoe! Sprookjesprins!’ van Sylvie Misslin is ook een leuk speelboekje waarmee de kleuters zelf het verloop van het verhaal kunnen kiezen.

Een bezoekje aan een kasteel uit de buurt is zeker ook een aan te raden uitstapje met het gezin.

Wij kijken er alvast naar uit!

Groetjes juf Els en juf Marise

  • |