De herfst is in het land.

Dag mama’s en papa’s,

De volgende drie weken werken we rond het thema ‘Herfst’.

Onze kleuters merkten de voorbije weken op dat er meer wind is, blaadjes in het rond vliegen, het wat frisser is en … dat het stilletjes aan ook wat vroeger donker wordt. We kunnen er niet meer omheen, de herfst is in het land!
We bekijken bomen tijdens een waarneming. Vooral de prachtige kleuren van de herfstbladeren staan hier centraal, maar ook de herfstvruchten laten ons niet onberoerd. Hierbij staan we ook stil bij enkele nieuwe woorden zoals de kruin, kaal, het herfstblad en de bolster.

Bij de herfst horen ook kriebeldiertjes. Het kriebeldiertje dat wij wat beter gaan bekijken is natuurlijk de spin. Met loepenpotjes bekijken we ze van heel dichtbij. We laten ze daarna natuurlijk weer vrij zodat ze buiten een prachtig web kunnen weven. Sommige kindjes en juffen zullen hun angst proberen te overwinnen.

We maken een werkje ‘voorbereidend schrijven’ en overtrekken de lijnen van de herfstbladeren en van de eikeltjes. Een correcte pengreep staat hierbij centraal! Onze kleuters leren ook vormen en schaduwen zoeken en herkennen via het voel – en kijkspel. En met wascokrijtjes en ecoline toveren we de mooiste herfstkleuren in onze herfstboom.

Aan de hand van het zoekboek ‘Rik en de herfst’ van Liesbeth Slegers leren onze kleuters gericht kijken, details zoeken, afbeeldingen benoemen en zinnen vormen. Ook de nieuwe woordjes worden hier extra geoefend.

Herfstvruchten in de herfstwinkel en herfstblaadjes harken in de poppenkamer, dat kan deze weken allemaal. We experimenteren erop los. Ook in de bouwhoek is de herfst binnen geslopen. Vrachtwagens vervoeren herfstvruchten en met de kaplablokken bouwen we de mooiste constructies zoals een paddenstoel voor de kabouters en een web voor Marylin de kriebelspin.

Het boek ‘De spin die het zo druk had’ van Eric Carle, toont ons met wat een ijver en doorzettingsvermogen een spin haar web bouwt. Hierna gaan we zelf een webje weven. Maar wat is nu een web zonder spin? Juist, aan de hand van een stappenplannetje leren we een spin tekenen, die na afloop een plekje krijgt in ons web. Op het einde van dit thema moeten onze spinnetjes wel opletten dat ze niet door de heks in de soep gedraaid worden. Wie zou er durven smullen van spinnensoep?

Tussen al deze activiteiten door zingen we nog nieuwe liedjes en gaan deze ook dramatiseren. Het contactspel van Marylin de kriebelspin zal ook een topper zijn bij de kinderen. Wie kriebelt er nu niet graag een vriendje?

Enkele leuke prentenboeken die je kan ontlenen in de bibliotheek: ‘Karel in de herfst’, ‘Rik en de herfst’, ‘De spin die het zo druk had’, ‘Jonnie’,‘Musti en de spin’ , ‘Anna en de herfst’, ‘Waar is Olivier’, ‘Lou in het herfstbos’, ‘De spin die veel scheetjes laat’ en voor kindjes die graag wat meer weten over heksen zijn de reeksen van ‘Heksje Mimi’, ‘Hennie de Heks’ en ‘Hekselien’ echte aanraders.

Wij zijn al dolenthousiast…

Belangrijk:
Op maandag 19 oktober komt de schoolfotograaf langs.
20 Oktober Sportactiviteit ‘Rollebolle’. Voorzie makkelijke kledij en makkelijke schoenen.
De lekkere taarten worden geleverd op vrijdag 30 oktober. Vergeet ze niet af te halen.

Om ons helemaal onder te dompelen in het thema herfst, zijn we opzoek naar herfstvruchten (noten, kastanjes, eikels,dennenappels…), herfstbladeren en takjes. Al dit herfstmateriaal mag meegebracht worden op dinsdag  12 oktober. Let er op dat het materiaal droog is. Zo kunnen we er onmiddellijk mee spelen. Paddenstoelen zijn niet welkom in onze klas. Ze kunnen giftig zijn en wat met al die arme kabouters die in het bos nergens hun huisje meer kunnen terugvinden.

Aan de durvers onder jullie vragen we om op maandag 26 oktober een spin meer naar school te brengen. Je hoeft ze niet vast te houden, stop ze maar in een potje 🙂 . Zo kunnen we ze van dichtbij bekijken. Na onze waarneming laten we ze weer vrij op het grasveld.

Groetjes juf Els en juf Linde

  • |