Klasbericht thema ‘Dinosaurussen’

Beste ouders, 

Onze kleuters dachten deze week na over een nieuw thema waarrond ze na de paasvakantie willen leren in de klas. Er kwamen allerlei voorstellen aan te pas, na de stemmig telden we welk thema de meeste stemmen haalde. Zo kwam het thema ‘dinosaurussen’ uit de bus.

Onze kleuters stelden zich onmiddellijk erg veel vragen over deze wezens. Deze vragen, en nog vele anderen, worden in de komende weken dan ook zeker beantwoord. We zullen ook leren over de verschillende soorten dinosaurussen en bekijken hierbij ook enkele leuke weetjes. Wisten jullie bijvoorbeeld dat de tanden van een tyrannosaurus rex even groot zijn als bananen en zijn hersenen slechts zo groot zijn als een okkernoot? De volgende woorden zullen in ons thema centraal staan: dinosaurus, fossiel, beenderen, vergrootglas, meteoriet, uitgestorven, vulkaan, museum, opgraven en paleontoloog.

We starten onze week met een poppenspel rond een mysterieus ei. Is dit nog een overgebleven paasei of is er meer aan de hand? Om dit uit te zoeken is er maar één oplossing, we broeden het ei uit. Na dit kleine onderzoek kunnen we aan het echte werk beginnen. Onze paleontologen gaan op zoek naar verschillende fossielen, beenderen en voetafdrukken in het zand en plaatsen deze bij de juiste dino. Hiervoor zullen ze goed moeten kijken naar de verschillen tussen hun vondsten.

Er opent zich ook een museum in onze klas waar onze kleuters de verschillende delen van de dino van naderbij kunnen bekijken en nog meer te weten zullen komen over de dinosaurussen. Aansluitend bij dit museum vind je de giftshop waarbij de kleuters postkaarten, aandenkens, fototoestellen… kunnen kopen. Hiervoor kijken ze goed naar het prijskaartje en tellen ze de benodigde muntjes bij elkaar.

Verder vergelijken we ook de lengtes van de verschillende dinosaurussen met elkaar. Op de speelplaats duiden we met krijtstrepen de grootte van de dinosaurussen aan. In de bouwhoek bouwen we aan de hand van voorbeeldkaarten dino’s na en ook met de strijkparels, smartmax en steeknagels worden er dino’s gebouwd. Met letters proberen we de moeilijke namen van de dino’s na te leggen en met beenderen proberen we verschillende letters te vormen. In de tweede week zullen we samen ook een vulkaan laten uitbarsten. Hierbij werken we met verschillende stoffen uit het keukenkastje. Onze kleuters mogen toekijken maar voeren zelf geen experiment uit.

In dit thema kan je verschillende boeken terugvinden in de bib. Zoals ‘Dinosaurussen’ van Jozua Douglas, ‘ik ben bij de dinosaurussen geweest’ van Edward Van de Vendel, ‘Tyrannosaurus Drup’ van Julia Donaldson, ‘Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s’ van Guido Van Genechten en ‘Kees Van Dijk’ van Elle Van Lieshout.

Wij hebben er alvast zin in!

Groetjes, 

Juf Els en juf Marise. 

  • |