Klasbericht ‘zomer’

Beste ouders,

Het einde van het schooljaar nadert. Er rest ons nog een laatste thema om over te leren, namelijk de zomer! We breiden onze woordenschat verder uit met woorden als waterijsje, badpak, zwembroek, luchtmatras, zandkasteel, drijven, zinken, parasol, zonnebril en zonnecrème.

Onze huishoek wordt omgetoverd tot een heus strand waar we kunnen liggen in de zon of even kunnen petanquen. In de zandbak bouwen we de grootste zandkastelen. Het wordt nog een grotere uitdaging wanneer de kinderen hiervoor gebruik maken van een stappenplan. We oefenen hierbij het lezen van links naar rechts en het ruimtelijk inzicht. In de zandbak schrijven we ook onze naam met onze vingers en leggen we letters na met schelpen. In de watertafel hebben we aandacht voor drijven en zinken. We experimenteren met allerlei materialen uit de klas en noteren in een overzicht welke voorwerpen blijven drijven en welke er zinken. In de beeldhoek maken we zelf een bootje. Zullen onze bootjes blijven drijven?  

De winkelhoek wordt ingericht als ijsjeskraam. Onze kleuters maken aan de hand van de bestelling de ijsjes klaar. Vraagt de klant een hoorntje of een potje? Welke smaken worden er besteld? Welke toppings gaan erop?

We schilderen met ijs en we bereiden heerlijke waterijsjes die we nadien opsmullen. Verder bouwen we figuren na met ijsblokjes en maken we woorden met ijslepeltjes. We gebruiken dit thema ook de iPad. Via de app kleutereiland leren onze kleuters letters schrijven, tellen, patronen naleggen, letters herkennen en nog zoveel meer.

Ten slotte zullen staan we stil bij de gevolgen van dit warme weer op onze planeet. We hebben aandacht voor het watertekort en leren trucjes waarbij we water kunnen besparen bij dingen die we dagelijks doen. Ook het nut van zonnecrème wordt besproken. Hierbij leren we over brandwonden: hoe verzorg je ze en hoe kan je ze voorkomen?

Boekjes die in dit thema aangeboden worden: ‘Anna en de zomer’, ‘De zonnige zomer’,  ‘Een ijsje’, ‘Rikki aan zee’ en ‘Naar het strand’.

Aan het eind van deze weken zit het schooljaar er weer op. Volgend jaar zien we jullie graag in de 3de kleuterklas!

We gaan er nog een laatste keer kei hard tegenaan!

Groetjes juf Els en juf Marise

  • |