Klasbericht ‘Thema fruit’

Dag mama’s en papa’s, 

De komende twee weken werken we in de blauwe klas rond het thema ‘Fruit’. Tijdens de eerste week werken we vooral rond appels en peren. Tijdens de tweede week werken we dan weer rond druiven, sinaasappels en bananen. We beginnen onze subthema’s telkens met een waarneming van appels, peren, druiven, sinaasappels of bananen. Hierbij gebruiken we onze verschillende zintuigen en gaan we kijken, voelen, ruiken en proeven. Onze kleuters zullen ook helpen met het maken van sinaasappelsap en een smoothie. Om al dat lekkers te kunnen maken en proeven hebben we heel wat fruit nodig. Zou ik jullie daarom mogen vragen om één stukje fruit met jullie kleuter mee te geven. Dit is geheel vrijblijvend en zeker geen verplichting! Hieronder vinden jullie een lijstje terug met wat je kapoen mag meebrengen:

Op maandag 27 september:
Een appel: Jannoëlle, Fien, Olivia en Ayden.
Een peer: Mattis S, Cesar, Emiel, en Nora

Op dinsdag 5 oktober:
Een banaan: Mathis B, Matthias, Thibe, Lea en Keta.
Een sinaasappel: Mia, Luìs, Lilly en Jasper.
Groene druiven: Odiel
Blauwe druiven: juf Els

Je hoeft dit fruit niet te snijden of te schillen. Alvast bedankt voor jullie medewerking! 

Er staan weer heel wat activiteiten op het programma… In onze klas komt een fruitwinkeltje. Voor elk stukje fruit moeten we telkens één centje betalen (één-één-verbinding). We leren ook het fruit sorteren aan de hand van pictogrammen zodat onze winkel netjes blijft. Onze kleuters leren logisch ordenen (appel in zijn geheel, appel met één hap eruit, appel met meerdere hapjes uit, klokhuis). Tijdens het thema ‘Sneeuwwitje’ leerden onze jongste kleuters appeltjes maken. Nu gaan we een stapje verder en komen er enkele begrippen aan te pas. We maken appeltjes van plasticine en hangen deze in de boom (begrip ‘veel’) of leggen deze in de mand (begrip ‘weinig’) A.d.h.v. het spel ‘Eerste boomgaard’ leren onze jongste kleuters enkele spelregels naleven. Onze oudste kleuters maken een opdrachtje rond visuele discriminatie waarbij ze heel goed moeten kijken naar de blaadjes die aan het steeltje van de appel hangen: één blaadje, twee blaadjes of geen blaadje. En we leren tellen en het getalbegrip 3 herkennen door groepjes (een tros) te maken van telkens 3 bananen. We gaan deze week ook beeldend aan de slag en creëren een grote fruitschaal gevuld met fruit. Elke stuk fruit wordt gecreëerd door middel van een beeldende techniek. We gaan aan de slag met schaartjes, priknaaldjes (oudste kleuters), lijm, verf en zetten onze vingerspiertjes aan het werk met het scheuren van papiertjes (jongste kleuters). 
In de bouwhoek gaan aan de slag met de clics waarmee onze kleuters een peer leren nabouwen. Hiermee oefenen we ons ruimtelijk inzicht. Er komen er heel wat wiskundige begrippen aan bod (boven, onder, tussen, meer, minder,…) en tellen we het aantal blokjes we nodig hebben. 

Tijdens de eerste week zitten de volgende woorden in het koffertje van Frokkie en Lola: het klokhuis, plukken, het partje en de raaf (deze vogel komt aan bod in het spel ‘De boomgaard’ van HABA). De tweede week staan de volgende woorden in de kijker: de tros, de sinaasappel, het snijplankje en plakkerig. 

Enkele leuke prentenboeken die je kan vinden in de bibliotheek: ‘Anna eet graag fruit’, ‘Het leven van een appel’ (weetjesboek), ‘De rode appel’, ‘Het blije boek van banaan’, ‘Mmm… leker!’, ‘Kleine Muis eet de maan’ en ‘Rupsje Nooitgenoeg’. 

Ik kijk alvast uit naar deze smaakvolle week… 

Belangrijke data: 
 
Maandag 4 oktober: Lokale verlofdag 
 
Op dinsdag 5 oktober gaan de oudste kleuters ‘Rollebolle’ in het vrijetijdscentrum ‘De MIXX’ te Herselt. 
‘Rollebolle’ is een bewegingslandschap om de kleuter te laten experimenteren, imiteren,… en om allerlei vaardigheden en bewegingen uit te lokken. Door het gevarieerde aanbod van aantrekkelijk en uitnodigend spelmateriaal, is ‘Rollebolle’ een leerrijk speelparadijs. De kleuters bezoeken via en doorschuifsysteem een 8 – tal speelhoeken. De sportieve voormiddag wordt afgesloten met het Rollebollelied. Onze oudste kleuters zullen samen met de kleuters van Juf Linde deelnemen aan deze activiteit. Juf Linde zal deze activiteit begeleiden. Deze activiteit vraagt om aangepaste kledij: 
– Sportieve kledij: in deze kledij komt uw kind naar school. 
– Sportschoenen: deze schoenen worden thuis al aangedaan. 

Onze jongste kleuters zullen op dinsdag 5 oktober bij mij in de klas blijven. Ze zullen genieten van een aanbod op hun maat. We gaan aan de slag met schaartjes en papier en experimenteren er op los in de knipbak. Hierbij leren onze kleuters hun schaartje juist hanteren.  

Maandag 11 oktober: schoolfotograaf 

Groetjes, 

Juf Els 

  • |